دارچین: حتما درباره وجود جیوه در ماهی چیزهایی زیادی شنیدهاید؛ اما باید بدانید که بسیاری از این تصورات، اشتباه است. مثلا اینکه میگویند ماهی دریا جیوه دارد یا نوع خاصی از ماهی بدون جیوه است. باید بدانید که همه ماهیها دارای میزان کمی جیوه هستند که وجود این مقدار کم جیوه برای بیشتر افراد هیچ ضرری ندارد اما برخی از انواع ماهی به خاطر میزان بالای جیوه ممکن است به سلامت جنین آسیب بزنند.
اگر بیماری خاصی ندارید یا باردار نیستید، نباید نگران مصرف ماهی باشید اما مادران باردار و همچنین مادرانی که به نوزادان خود شیر میدهند باید در مقدار و نوع ماهی که میخورند دقت کنند. بر اساس اعلام سازمان بهداشت آمریکا، زنان باردار و کودکان خردسال زیر ۶ سال نباید بیش از دو وعده در هفته ماهی مصرف کنند و باید از ماهیانی استفاده کنند که دارای جیوه کمی هستند.
جیوه از کجا وارد بدن ماهی میشود؟
مقدار بسيار کمي از جيوه در آب حل شده و تحت تاثير باکتريها تغيير شيميايي پیدا میکند و به متيل جيوه که شکل سميتر جيوه است، تبديل ميشود. متيل جيوه معمولا پس از ورود به معده، به آساني جذب و به آهستگي دفع ميشود.
متيل جيوه هنگام عبور آب از آبششهاي ماهي و تغذيه ماهي از ارگانيسمهاي آبزي و پلانکتونها، جذب بدن ماهي ميشود. ماهيهاي بزرگتر که از ماهيهاي کوچک تغذيه ميکنند، داراي مقادير بالاتري از متيل جيوه هستند.
کدام ماهیها جیوه بیشتری دارند؟
میزان جیوه موجود در کوسهماهي، مارلين، ارهماهي، نيزهماهي، ماهيهاي درخشان، ماهي روغني اروپاي شمالي، بلوفیش و ماهي نارنجي دريايي بیشتر از بقیه انواع ماهیهاست.
ماهی بزرگ بهتر است یا ماهی کوچک؟
ماهیهای بزرگ دارای میزان جیوه بیشتری هستند. این ماهیها طول عمر زیادی دارند و به همین دلیل هم میزان جیوه بیشتری در بدنشان ذخیره میشود.آنها در طول زندگی زمان بیشتری برای تولید جیوه در سطوح بالاتری را دارند.
آیا همه ماهیهای دریایی جیوه زیادی دارند؟
جیوه، در گوشت ماهیهایی که عمر طولانی دارند، در دریاهای آزاد یا اقیانوسها زندگی میکنند و منابع آبی و غذایی آنها آلوده است، وجود دارد. گوشت ماهیهایی مانند کوسهماهی یا تونا، حاوی جیوه بالایی هستند.
کدام ماهیها جیوه اندکی دارند؟
میزان جیوه در ماهی سفید، قزلآلا، میگو، ماهی کفال، گربه ماهی، صدف، خرچنگ، شاهمیگو، شاهماهی، ماهی آزاد، ساردین، کیلکا، میگو، ماهی مرکب، ماکرل و آنچوی کمتر از ماهیهای دیگر است.
خوردن دو تا سه وعده در هفته از این ماهیان (آبزیان) توصیه میشود اما زنان باردار و کودکان خردسال نباید بیش از ۳۵۰ گرم در دو وعده در هفته بخورند.
میزان جیوه در ماهیهای باس، کپور، کاد، لابستر، اسناپر و ماهی تون متوسط است. خوردن ۶ وعده یا کمتر در هر ماه از این آبزیان توصیه میشود اما زنان باردار و کودکان خردسال باید از خوردن این ماهیها خودداری کنند.
هشدار دارچین: ماهیهای بزرگ (بالای ۱ کیلوگرم) که سن بیشتری دارند، تجمع سموم و داروها در بدنشان بیشتر است و معمولا جزو ماهیهای مولد هستند، سموم و آلودگی بیشتری دارند و بهتر است در مصرف آنها احتیاط کرد.
متيل جيوه در بدن ماهي، اتصالات محکم را با عضلات و ساير بافتها تشکيل ميدهد و فرآيند پخت ماهي تاثيری در کاهش مقدار متيل جيوه ندارد، پس در انتخاب ماهی، هوشیار باشید.
نظر خود را ارسال کنید
اطلاعات مفید بودن
ممنون از زحماتتون