شاید تصور کنید که آشپزخانه، تمیزترین قسمت هر خانه است اما حتی یک آشپزخانه به ظاهر بی عیب هم ممکن است، پر از تکاپو باکتری ها و میکروب ها باشید. بله، درست در جایی که از چشم شما دور مانده است. این میکروبها آنقدر موجودات راحت طلبی هستند که بتوانند خانهزندگیشان را به راحتی از تخته های برش آشپزخانه گرفته تا دستگیره کشو و کابینت به ظروف غذا، مواد غذایی و در نهایت سیستم گوارش شما منتقل کنند. به خاطر داشته باشید که میکروبها، همیشه و همهجا در کنار ما هستند. اما چشم ما قادر به دیدن آنها نیست. در این نوشته میخواهیم با مخفیگاه این میکروبها در آشپزخانه آشنا شویم.
دستگیره در یخچال و فریزر
میکروب هایی که در مرغ، ماهی و گوشت قرمز زندگی می کنند، تقریبا همیشه میتوانند راهی بر روی دستگیره در یخچال و فریزر پیدا کنند. دکتر اریک، رئیس بخش علوم ژنتیک و ژنومیک دانشکده پزشکی علوم زیستی اقیانوس آرام میگوید که تقریبا همیشه در پژوهشهای توانستهاند نمونههایی از میکروبهای موجود در انواع گوشت را بر روی دستگیرههای در یخچال و فریزر پیدا کنند. اما این اتفاق چطور میافتد؟ روزی را تصور کنید که بعد از یک خرید طولانی و گذشتن از ترافیکهای طاقت فرسا به خانه رسیدهاید. حتما قبل از هرچیز تصمیم میگیرد، گوشت و مرغ خریداری شده را شسته، بستهبندی کرده و فریز کنید. در میان کار یادتان میآید که باید جای مناسبی برای گوشتها در فریزر پیدا کنید. با دستها یا دستکشهایی که مشغول سرو کله زدن با گوشتها بودهاید، دستگیره در فریزر را گرفته و آن را باز میکنید. ممکن است چاقو در میان کار کند شده باشد، دستگیره کشوی کابینت را میگیرد تا چاقوی دیگری بردارید. اینها اشتباههای کوچکی است که گاهی وسواسیترین افراد را هم گرفتار میکند.
چه کار کنیم؟ شستشوی دست، سریعترین و ساده ترین راه برای جلوگیری از انتقال این آلودگیها به آشپزخانه است. البته بهتر است قبول کنیم که بسیاری از مردم هنوز هم راه درست شستن دستها را یاد نگرفتهاند. برای هر بار شستوشوی کامل لازم است دستها به مدت حداقل 15 ثانیه با مایع دستشویی و آب در تماس باشند.
پارچهها و حولههای آشپزخانه
معمولا از حولههای آشپزخانه به عنوان خشک کن سادهای برای ظرفهای تازه شسته شده استفاده میشود. ما انتظار داریم با استفاده از این پارچهها و حولهها، سطح ظروف تازه شسته شده را تمیز و شفاف نگه داریم. البته گاهی ممکن است این حولهها وسیله ای برای خشک کردن دستها بعد از شستوشوی میوه و سبزیجات یا تمیزکردنهای روزمره آشپرخانه هم استفاده شوند.
ظرف ها و دستها با این حولهها خشک و تمیز میشوند، اما فراموش نکیند که این حولهها مرطوب باقی میمانند. رطوبت حولهها در فضای گرم آشپزخانه، زمینه مناسبی برای لانهگزینی و رشد میکروبهاست.
برای حل کردن این مشکل، میتوانید از حولههای رنگی ساده استفاده کنید. هر رنگ حوله را به روز خاصی از هفته اختصاص بدهید. شنبههای شما همیشه میتواند سبز باشد و شما تا پنجشنبه قرمزتان میتوانید هر روز از یک رنگ حوله استفاده کنید. با این کار برای خشک و ضدعفونی کردن همه حولههای آشپزخانه در طول هفته فرصت کافی خواهید داشت.
اسفنجها و اسکاچهای آشپزخانه
این که ما برای تمیز کردن هرچیزی از اسفنجها و اسکاچها استفاده میکنیم، دلیل خوبی برای تمیز بودن اسفنجها نیست. یکی از اشتباهات رایج درباره استفاده از اسفنجها این است که برای شستن ظرفها و تمیز کردن سینک از یک اسفنج مشترک استفاده کنید. شاید باور نکنید اما در ادامه همین متن میخوانیم که سینک آشپزخانه، یکی از آلودهترین محیطهای خانه و بستر مناسبی برای رشد باکتریها و میکروبهای خطرناک است.
ساده ترین راه حل برای جلوگیری از انتقال آلودگی های مختلف این است که اسفنجهای جداگانهای برای سینک، میوهها و ظرفها داشته باشیم. قیمت اسکاچها آنقدر ارزان هست که به شما پیپشنهاد کنم، علاوه بر این کار، همه اسفنجها را به طور ماهانه عوض کنید و اسفنجهای قدیمی را دور بیاندازید. یک پژوهشگر آمریکایی در مقالهای پیشنهاد کرده بود که اسفنجهای ابری را هر چند وقت یکبار برای تمیز شدن چند ثانیه در مایکروفر بگذارید. حرارت بالا، میکروبهای خطرناک را از بین میبرد.
سینک ظرفشویی
باکتریها، کپکها و میکروبها… هیولاهایی که خانمهای خانه همیشه از آنها فرار میکنند، به فاصله چند میلیمتری از سینک ظرفشویی رشد و تکثیر میشوند: درست در ابتدای آبراهی که آب سینک از آن تخلیه میشود. حوض سینک اگر برای مدت طولانی پر از آب باقی بماند، یا بلافاصله پس از استفاده کاملا تمیز نشود، محل خوبی برای رشد باکتریها و کپکهاست. کپکها و باکتریهایی که اگر پا بگیرند، چند میلیمتر آنطرفتر در لوله تخلیه سینک، خانه میکنند. شاید خواندن این جمله برایتان خوشایند نباشد، اما همین محل، دور از دید شما، میتواند به پرورشگاه مناسبی برای سوسکهای زشت و بیریخت تبدیل شود. گرما، رطوبت و تاریکی بهترین شرایط را برای سوسکها، کرمهای پروانهای و باکتریها و کپکها آماده می کند.
چه کار کنیم؟ ریختن آب جوش و استفاده از ضدعفونیکنندهها میتواند برای از بین بردن این محیط رویایی سوسک و حشرات مفید باشد. به خاطر داشته باشید که استفاده مداوم از محلولهای لباسشویی سفیدکننده و لکهبر میتواند شما را برای همیشه از شر این موجودات موذی در سینک آشپزخانه راحت کند.
نظر خود را ارسال کنید