افسردگی فصلی یا اختلال خلقی فصلی، یک اصطلاح است که برای توصیف نوعی از افسردگی به کار میرود که در اثر کاهش نور آفتاب به هنگام نزدیک شدن فصل زمستان و کوتاه شدن طول روز بروز میکند.
افسردگی فصلی یا پاییزی نوعی افسردگی است که با آغاز برخی فصلهای سال بروز کرده و از الگوهای فصلی تبعیت میکند. افراد مبتلا به این افسردگی علاقه شدید به مواد قندی و یا شکلات پیدا میکنند و نیز در ماههای زمستان نیاز شدید به خواب در آنها ایجاد میشود.
چه کسانی بیشتر به افسردگی فصلی دچار میشوند؟
شیوع افسردگی فصلی نوع زمستان با توجه به اقلیم، سن و جنسیت متفاوت است. همچنین میزان شیوع در اقلیمهای مرتفع (نواحی کوهستانی) بیشتر است.
افسردگی فصلی در برخی از افراد حساس شایع است و شدت افسردگی آنها از حد خفیف و ملایم فراتر رفته و علائم آنها با آغاز پاییز و زمستان بیشتر میشود.
کوتاه شدن روز و کاهش اشعه خورشید و به دنبال آن کاهش تولید ملاتونین در ایجاد این نوع افسردگی نقش دارد و زمینه بروز افسردگی فصلی را خصوصاً در افرادی که آسیب پذیری بیولوژیک بیشتری دارند، ایجاد می کند.
پیشگیری از افسردگی فصلی
در روزهای زمستان و پاییز حتی در روزهای ابری از منزل خارج شده و روزی یک ساعت چشمهایتان را در معرض نور طبیعی قرار دهید.
اگر در خانه هستید پردهها را کنار بزنید تا نور طبیعی روز وارد منزل شود. حداقل هفتهای سه بار و هر بار ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
رژیم غذایی مناسبی داشته باشید که از مقادیر کافی ویتامینها و مواد معدنی برخوردار باشد. این کار به حفظ انرژی بیشتر در بدن شما کمک میکند.
حداقل هفتهای سه نوبت و هر نوبت ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
در ماههای زمستان حتما با یک متخصص، مشاوره داشته باشید.
خود را از فعالیتهای اجتماعی دور نکنید چرا که حضور در اجتماع در مقابله با افسردگی فصلی نقش موثری دارد.
علایم افسردگی پاییزی چیست؟
- خستگی
- افزایش نیاز به خواب
- کمبود انرژِی
- افزایش وزن
- افزایش اشتها و به ویژه تمایل به مواد غذایی قندی و شیرین
- مشکل در تمرکز
- میل زیاد به تنهایی
مطالب مشابه: علایم افسردگی در مردان / از خشم و طغیان تا دردهای فیزیکی
درمان افسردگی فصلی
-
نوردرمانی
محققان دریافتهاند که فتوتراپی(نور درمانی) میتواند از ترشح بیش از حد ملاتونین در بدن جلوگیری کند. اغلب افراد به این درمان پاسخ میدهند.
این شیوه درمان شامل نور سفید فلوروسنت است که بر صفحه فلزی انعکاس داده میشود و شخص در مقابل این نور، با چشمان باز بدون نگاه مستقیم به نور قرار میگیرد. از این شیوه درمانی به مدت نیم ساعت تا دو ساعت در روز استفاده میکنند.
البته در موارد خفیف بیماری، قدم زدن در نور آفتاب به تنهایی می تواند شخص را در بهبود بیماری کمک کند.
-
درمان دارویی
گاهی اوقات داروهای ضد افسردگی هم در کنار پرتو درمانی و هم به تنهایی مورد استفاده قرار میگیرند.
داروهایی موسوم به بازدارندههای بازجذب سروتونین که برای درمان افسردگی بهکار میروند، در درمان افسردگی فصلی نیز مؤثر هستند. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) بهجز این داروها، داروی بوپروپیون (bupropion) را نیز برای درمان این نوع افسردگی تأیید میکند.
با این حال، به یاد داشته باشید هرگز، هرگز بدون مشورت با پزشک از این داروها یا هیچ داروی دیگری استفاده نکنید. همانند دیگر داروها، این بازدارندهها نیز عوارض جانبی خطرآفرینی دارند. پزشک شما با توجه به شرایطتان، داروی مناسب را برایتان تجویز خواهد کرد.
-
روان درمانی
رفتار درمانی شناختی، نوعی رواندرمانی است که در بهبود افسردگی فصلی موثر است. این نوع درمان بر روشهای رفتار درمانی شناختی، مانند شناسایی افکار منفی و جایگزین کردن آنها با افکار مثبت متکی است.
در کنار این روش، شیوهای که به آن فعالسازی رفتاری گفته میشود نیز بهکار میرود. هدف از فعالسازی رفتاری این است که به فرد کمک کند فعالیتهایی را که برایش جذاب و لذتبخش هستند، شناسایی کند. به این ترتیب فرد میتواند روزهای زمستانی را بهراحتی بگذراند.
مطالب مشابه: ماهی و تخممرغ دشمن افسردگی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر گمان میکنید علایم افسردگی فصلی دارید ، با پزشک خود در این مورد مشورت کنید تا تحت آزمایشها و ارزیابیهای لازم قرار گیرید.
پزشک شما باید مطمئن شود که این علائم علت دیگری مانند نوع دیگری افسردگی یا بیماری عمده بالینی ندارند. انواع دیگر افسردگی ممکن است منجر به این شوند که فرد به خود آسیب رسانده یا حتی خود کشی کند.
در صورتی که تشخیص ابتلا به افسردگی فصلی در مورد شما داده شده توجه به این موارد می تواند به شما در جلوگیری از بازگشت علائم آن کمک کند.
نظر خود را ارسال کنید